Flora vidaregåande skule
Kumudzi Kuwale

«Kumudzi Kuwale» vant miljøpris

Foretaket er et resultat av et samarbeid mellom Flora Videregåande Skule og Nkhotakota Youth Organisation i Malawi. Samarbeidet har vært støttet av Fredskorpset, med utveksling av eksperter på fornybar energi, elektronikk og entrepenørskap siden 2012.

Det fredskorpsstøttede prosjektet ”Kumudzi Kuwale” har vunnet Hogan Lovells Community Solar Innovation Awards. Dette er en årlig pris for innovative, miljøvennlige bedrifter som benytter solenergisystemer eller solenergi-teknologiinnovasjon for å forbedre utsatte samfunn og menneskers liv, og som har til formål å generere miljømessige, sosiale og økonomiske fordeler på lokalt nivå. 

Prisen ble delt ut 14. mars under SEED South Africa Symposium 2018 i Pretoria, Sør-Afrika, sammen med representanter fra Verdensbanken, FN og en rekke private investorer. Omgivelsene er til sterk kontrast til omgivelse de jobber i på landsbygden i Malawi, der vann og elektrisitet ikke kan tas for gitt. Bakgrunnen for at de vant prisen er blant annet fordi de har, i motsetning til de fleste andre, klart å tilby energi (lys) de aller fattigste har råd til. Energi er avgjørende for å øke udanningsnivået og produktiviteten i et land som Malawi.

«Lys i landsbyen» 

Foretaket er et resultat av et samarbeid mellom Flora Videregåande Skule og Nkhotakota Youth Organisation i Malawi. Samarbeidet har vært støttet av Fredskorpset, med utveksling av eksperter på fornybar energi, elektronikk og entrepenørskap siden 2012. I begynnelsen av 2016 gikk den norske stiftelsen Grønn-Hagen Bjørke Malawi Foundation inn som investor, og selskapet har fortsatt å vokse og utvikle nye og innovative forretningsmodeller for å nå ut med solenergi til rurale områder i Malawi.

Kumudzi Kuwale betyr «lys i landsbyen», på det lokale språket Chicheŵa. Bedriften er et eksempel på sosialt entrepenørskap – bedriften har som mål å løse sosiale problemer og forbedre menneskers liv ved tilgang på elektrisk lys, men ved å bruke forretningsmodeller som genererer profitt og er bærekraftige. Bedriften har idag 45 ansatte, og har levert elektrisk lys til om lag 33,000 kunder i løpet av sin levetid.

Bygger ladestasjoner 

Malawi er ett av verdens fattigste land, 90% av innbyggerne i landet lever for under én dollar om dagen. Det er bare omtrent 10% av innbyggerne som har tilgang til strøm. Mange benytter seg av parafinlamper for å ha lys på kvelden, og enda flere bruker lommelykter med engangsbatterier av dårlig kvalitet. De fleste batteriene ender opp i naturen og blir gravd ned eller brent, siden landet ikke har et fungerende system for håndtering av avfall. Det er også dyrt for de fattige, som bruker en stor del av inntekten sin på innkjøp av batterier og parafin.

Det Kumudzi Kuwale gjør er å bygge det de kaller "ladestasjoner". En ladestasjon er et hus i en landsby som er valgt ut, som gjerne er huset til en som bor i landsbyen, der de ansetter en agent (som gjerne er personen som bor i huset) til å drifte ladestasjonen mot at han/hun får en andel av omsetningen. Det installeres solcelleutstyr som brukes til å lade 100 lanterner / lamper. Disse lampene lånes videre ut til kunder for drøye 10 kr måneden. Da har kundene lys i 2-3 dager før de må tilbake til ladestasjonen og lade lykten sin. Dette kan høres primitivt ut, men man må huske på konteksten det opereres i. De fleste lever på under 1 amerikansk dollar dagen, og gjennom dette får de faktisk tilgang til lys.

 

Flora vidaregåande skule er stolte over å ha støtta Kumudzi Kuwale sidan oppstarten og gratulerer med prisen!